SINDROM POLICISTIČNIH JAJNIKA (PCOS)

Ovaj sindrom je najčešći endokrini poremećaj u reproduktivnom dobu žene  i  jedan od vodećih uzroka neplodnosti. Ime je dobio zbog karakterističnih promena u izgledu jajnika, koje se mogu videti ultrazvučnim pregledom obolelih žena.

Radi se zapravo o jednom kompleksnom endokrinom poremećaju, koji može imati vrlo šaroliku sliku simptoma, kliničkih znakova i laboratorijskih nalaza.

Pacijentkinje sa  sindromom policističnih jajnika žale se najčešće na sledeće:

  • poremećaji menstrualnog ciklusa -uglavnom izostanak menstrualnog krvarenja tzv. amenoreja ili produžen razmak između menstracija tzv. oligomenoreja
  • masnu kožu, akne, gubitak kose i pojačanu maljavost, što su znaci viška androgena –muških polnih hormona u organizmu
  • neplodnost
  • gojaznost

U osnovi radi se  o povećanoj produkciji muških polnih hormona (testosterona I androstenediona)  u jajnicima i poremećenoj produkciji hormona hipofize koji regulišu rad jajnika. U više od polovine slučajeva uz ovo postoji i povećena porodukcija insulina, što dodatno pogoršava simptomatologiju. Ovaj problem dodatno je potenciran kod gojaznih pacijentkinja. Višak muških polnih hormona sa jedne strane izaziva karakteristične simptome: masna koža, akne, maljavost, a sa druge strane dovodi do izostanka ovulacije. Izostanak ovulacije uzrokuje nepravilnosti u menstrualnom ciklusu i neplodnost.

Pacijentkinje za koje se na osnovu pomenutih simptoma posumnja da imaju ovakav poremećaj upućuju se na ginekološki pregled, u okviru koga se obavezno radi ultrazvučni pregled jajnika. Nalaz karakteristično uvećanih jajnika sa višestrukim malim cistama, govori u prilog ovom sindromu, ali nije dovoljan. Ovakvi jajnici mogu se videti  i u nekim drugim oboljenjima. Potrebno je uraditi hormonske testove i  test opterećenja šećerom sa vrednostima insulina.

Lečenje sindroma policističnih jajnika je kompleksno i zavisi pre svega od uzrasta pacijentkinje. Kod gojaznih pacijentkinja najvažnije je redukovati telesnu masu. Kod pacijentkinja koje trenutno ne planiraju trudnoću, rešava se problem neregularnih menstrualnih ciklusa, maljavosti i akni. To se uglavnom postiže kombinovanim hormonskim kontraceptivnim pilulama, posebno onim koje imaju antiandrogena delovanja.

Pacijentkinje koje žele  trudnoću tj. leče se zbog neplodnosti, a imaju sindrom policističnih jajnika podvrgavaju se tretmanima koji stimulišu ovulaciju. To mogu biti medikamentni tretmani (primena hormonskih preparata) ili operativno lečenje (dijatermija jajnika u okviru laparoskopske operacije).

Pored ove specifične terapije korisno je uvesti suplemente koji su napravljeni da zadovolje specifične nutritivne zahteve žene koja se priprema za trudnoću poput Profertil female-a. Ovaj suplement napravljen je tako da naročito povoljno deluje  na žene koje se leče od PCOS (sindrom policističnih jajnika) i žele trudnoću. Njegovi sastojci deluju protivupalno, redukuju krvni pritisak i masnoće, snižavaju nivo testosterona u krvi i deluju kao prirodni lek protiv PCOS. Osim toga utiču na povećanje libida. Žene koje se leče od steriliteta vrlo često su pod pritiskom da ostvare željenu trudnoću i gube interesovanje za odnos sa partnerom, što dodatno otežava situaciju.

Profertil female sadrži supstance koje deluju kao prirodni afrodizijak. Zbog svog povoljnog delovanja na metabolizam žena obolelih od sindroma policističnih jajanika, napravljen da u potpunosti zadovolji zahteve žene koja se priprema za trudnoću, Profertil female  je obavezan dodatak u terapiji steriliteta naročito žena  sa sindromom policističnih jajnika.

 

Pripremila:
Dr Sanja Burzan,
specijalista ginekolog