PSORIJAZA – NAJČEŠĆE HRONIČNO OBOLJENJE KOŽE

Psorijaza je najčešće hronično oboljenje kože koje nije zarazno i koje uzrokuje promene na koži, noktima i veoma retko na sluzokoži. Psorijaza je dugotrajna bolest koja ima običaj da se vraća.

Obolela koža ima upalne procese na pojedinim delovima, koji usled spoljašnjih i unutrašnjih faktora mogu biti manje ili više ispoljeni (hronična inflamacija). Istovremeno, psorijaza nije samo oboljenje kože nego je i oboljenje imunološkog sistema koje utiče na celo telo. Pogoršanje bolesti može uzrokovati ozbiljne simptome, smanjiti pokretljivost usled gihta (upale zglobova) i upale. Razni pokretači iz okoline, kao što su povrede, infekcije ili lekovi, mogu izazvati oboljenje kod podložnih pojedinaca.

Hronična plak psorijaza je najuobičajenija vrsta vulgarne psorijaze, okarakterisana je oštro oivičenim i eritematoznim papulo-skvamoznim lezijama. Ređe je cela površina tela prekrivena ili su vidljive mnogobrojne, male, široko rasprostranjene papule i pečati.

Psorijaza se obično javlja na čelu i na skalpu, ali se može javiti i na pregibima. Psorijaza se javlja sa simptomima upaljene kože, koja je suva i svrbi, stvara psihološke poteškoće obolelima zbog vidljivih i opipljivih znakova.

Oboljenje se pogoršava stalnom napetošću. Češanje pojačava osećaj socijalne neprilagođenosti. Psorijaza ne ugrožava život, ali narušava kvalitet života. Srećom, postoje mnoge metode tretiranja tako da bolest može biti ublažena.

Nega tela od glave do pete je značajna i mladima i starima. Ne treba čekati da problem preovlada. Treba obratiti pažnju na negu osetljive, neuhranjene kože koja je suva usled hladnog vremena.

 

Tekst preuzet iz Monografije Psorioderma, Prirodna nega kože, Mađarska