PRVA POSETA STOMATOLOGU

Poput mnogih nedoumica koje Vas prate u odrastanju Vašeg mališana, odabir  pravog trenutka za prvu posetu stomatologu, jedna je od gotovo neizbežnih dilema svakog roditelja. Period od početka nicanja mlečnih zuba, pa do treće godine života,  smatra se optimalnim za prvi susret deteta sa stomatologom. Taj događaj
podjednako je važan, kako za Vaše dete, tako i za Vas.

Zdravlje zuba i lep osmeh Vašeg deteta, a kasnije i deteta kao odrasle osobe, je izuzetno važno. Naša je obaveza da Vam u tom smislu pružimo sve neophodne informacije i na vreme Vas upoznamo sa pravilnim održavanjem oralne higijene, kao i sa svim preventivnim merama koje je neophodno sprovesti u određenom uzrastu.

Prva poseta stomatologu u ranom periodu je od velikog značaja. Dete u tom periodu uglavnom ima potpuno zdrave mlečne zube i ova poseta se uglavnom zakazuje da bi se roditelji edukovali kako da sačuvaju zdravlje zuba svoje dece. Vrlo je važno da prva poseta protekne u pozitivnoj atmosferi. Vi, kao roditelj, igrate veliku ulogu u tome. Najbolji pokazatelj ponašanja deteta u stomatološkoj ordinaciji je uznemirenost kod roditelja koju dete oseća i nesvesno roditelj prenosi strah na  dete.

Nekoliko uputstava da prva poseta prođe onako kako želite:

Recite detetu o poseti stomatologu, ali ne idite u detalje. Odgovorite na pitanja kratko, što
jednostavnije. Pustite da stomatolog odgovara na pitanja o instrumentima u ordinaciji,postupku ili bilo čemu u šta niste sigurni. Većina stomatologa zna kako deci objasniti na ohrabrujući način ono što će se raditi u ordinaciji. Naglasite svom detetu koliko je važno održavati zdrave zube i desni i da je posao stomatologa da vama i njemu pomogne u tome.

U ordinaciji:

Prva poseta treba da bude kratka. Cilj je dati Vašem
detetu mogućnost da se upozna sa ordinacijom i
stomatologom na prijateljski, način i ona treba da
ostane u lepom sećanju svima.

Za vreme posete stomatolog će:

  • dobro pregledati zube
  • pregledati zubno meso i usnu šupljinu zbog eventualnih bolesti ili drugih problema
  • ispitati zagrižaj deteta
  • identifikovati bilo kakav potencijalni problem
  • pokazati Vam kako da pravilno perete detetove zube i desni
  • razgovarati o eventualnim potrebama za primenom fluora kod Vašeg deteta
  • odgovoriti na Vaša pitanja

Tokom prve posete mogu se očistiti detetovi zubi sa pastama koje jačaju zube. Dete se može pregledati dok sedi Vama u krilu ili samostalno sedi na stomatološkoj stolici, a Vi stojite ili sedate do njega. Ponekad stomatolog može zatražiti da pričekate van ordinacije, radi boljeg kontakta s detetom.

Sve ovo bitno drugačije izgleda ako dete prvi put dođe kod stomatologa kada ima problem (kada zub boli). Tada mu se odmah mora ukazati pomoć, odnosno ne može se priuštiti vreme za privikavanje deteta na stomatoga i ordinaciju. Takva iskustva su za decu često neprijatna i ostaju u ružnom sećanju koje ih prati i kada odrastu pa izbegavaju stomatologa i kasnije. Zato, dragi roditelji, povedite dete stomatologu na prvi pregled na vreme dok ima zdrave zube a zatim ga vodite na redovne kontrole. Zdravlje zuba Vašeg deteta zavisi najviše i najčešće  od Vas,
kako ćete ga naučiti da vodi računa o higijeni i koliko ćete mu često davati zaslađene napitke i  dozvoljavati da uživa u slatkišima .

 

Pripremila:
Dr Tatjana Bobinac,
specijalista dečije i preventivne stomatologije