Pažnja: prolećno sunce može dovesti do opekotina i oštećenja kože!

Sunce ima važnu ulogu u očuvanju zdravlja i poboljšanja vitalnosti.  Sunčevi zraci  podstiču sintezu vitamina D, neophodnog za razvoj i jačanje kostiju, regulišu nivoe serotonina i triptamina, neurotransmitera koji su odgovorni za dobro raspoloženje i redovan ciklus  spavanja i budnog stanja. Međutim, preveliko izlaganje sunčevim zracima može postati štetno.

Posledice dejstva UVB zraka se osećaju odmah, jer su oni odgovorni za crvenilo i opekotine. UVA zraci su tihi, sakriveni neprijatelji kože, jer se njihov uticaj i dejstvo oseća posle dužeg vremena. I UVA i UVB zraci mogu učestvovati i podstaknuti karcinom kože. Sunčevo zračenje je odgovorno za nastanak raka kože, a broj obolelih se udvostručuje na svakih 10 do 20 godina. Svi tumori mogu da se podele u dve grupe: karcinomi i melanomi.

Karcinom: učestalost njegovog javljanja je preko 90% u odnosu na sve druge tumore kože. Na sreću, sporo se
razvija. Terapija je jednostavna i podrazumeva površinsku hiruršku intervenciju, ukoliko se na vreme dijagnostikuje.

Melanom: ređa, ali opasnija pojava. Stopa godišnjeg porasta obolelih od melanoma u Srbiji iznosi šest posto, što bi značilo da će za deset godina broj obolelih biti dva puta veći nego danas. Bolest se brzo razvija i još brze širi na druge organe u telu. Devedeset posto slučajeva se uspešno leci, ako se pravovremeno otkrije!
Predugo izlaganje suncu bez adekvatne zaštite može uzrokovati i prerano starenje kože, nastanak bora i smeđih mrlja na koži. Ultraljubičasto zračenje je takođe glavni uzrok nastanka katarakte.

Veštački izvori UV radijacije

Karcinogeni efekat na kožu, izuzev zraka koje emituje Sunce, imaju i UV zraci koji potiču iz veštačkih izvora kao što su solarijumi i lampe za sunčanje.  Prekomerno izlaganje dejstvu UV radijacije u solarijumima može dovesti do prevremenog starenja kože, slabljenja ili potpunog blokiranja imunskog sistema, oštećenja očiju isključujući pojavu katarakte i melanoma na oku, karcinoma kože.

Zaštita od sunčevog zračenja

Veoma je važno znati odabrati odgovarajuća zaštitna sredstva. To su preparati koji štite od štetnog delovanja UV zraka na taj način da apsorbuju (blokiraju) deo sunčevih zraka odgovornih za nastanak oštećenja kože. Ambalaža zaštitnih sredstava obeležena je sa “SPF” (Sun Protection Factor), tj. naznačeno je da sadrže zaštitu od UV zračenja. Što je sposobnost apsorpcije veća, veći je i faktor zaštite. Preparati sa “sun block” zaštitom maksimalno sprečavaju prodor Sunčevih zraka do kože. Oni sadrže materije kao što su titan-dioksid i cink oksid, čije čestice,  poput ogledala,  odbijaju zrake Sunca.

Naša koža pamti sva oštećenja nastala tokom života, pa je sposobnost njenog obnavljanja godinama sve manja. Na samom početku potrebno je koristiti zaštitni faktor viši od onog koji biste imali koristili za svoju kožu, a kad se koža navikne na Sunce, možete  koristiti manji faktor. Uvek pri tom koristite velike količine preparata jer ovde važi pravilo: više je bolje.

Čuvajte svoju kožu

Prerani znaci starenja, mladeži, hiperpigmentacije, različite prekanceroze i pojava karcinom kože su realni i surovi pokazatelji stepena oštećenja kože.

Savet: konsultujte dermatologa čim primetite da je mladež promenio izgled.

Posetite dermatologa  jednom godišnje, kako bi se i najmanja promena na vreme uočila. U periodu između dve  posete,  vodite računa o mladežima i pratite  njihove promene.

Određene promene mogu biti rani znaci ozbiljnih stanja.

Pripremila:
Trklja dr Ljiljana,
lekar specijalista dermatovenerologije