“ONI DANI” NA LETOVANJU

Dugo planirano i sa nestrpljenjem očekivano letovanje konačno se približava.
I pored deteljnog planiranja “oni dani“ u mesecu mogu se poklopiti sa periodom boravka na odmoru. Bilo da putujete na more, planinu, selo, neki drugi grad, kampujete, boravite u hotelu ili kod rođaka, ovaj mali detalj može uticati na Vaše raspoloženje i provod.

Kod  jednog  broja žena,  tampon može biti zadovoljavajuće rešenje problema. To se uglavnom odnosi na žene čije krvarenje nije obilno i ne traje dugo. Ukoliko ipak želite da izbegnete krvarenje tokom letovanja, posavetujte se na vreme sa svojim ginekologom. Postoji nekoliko načina da se ono odloži.

Žene koje od ranije uzimaju hormonsku kontracepciju mogu jednostavno da ne naprave
pauzu između dva pakovanja tj. da kontinuirano tokom 42 odnosno 48 dana (u zavisnosti od vrste pilula) uzimaju pilule i na taj način “preskoče“ krvarenje. Postoji mogućnost da privremeno, tokom letnjih meseci žena uzima hormonsku kontracepciju i da u kontinuitetu uzima 2 pakovanja.

Za one žene kojima je interesantan i kontraceptivni efekat, ovo bi bio pravi izbor. Ukoliko se ipak u
poslednjem trenutku odlučite da potražite rešenje za ovaj problem, vaš će ginekolog preporučiti neki od preparata koji sadrži gestagene. Sa uzimanjem tableta treba početi na vreme, najmanje 3 dana pre očekivanog krvarenja ili će efekat odlaganja izostati. Tablete se uzimaju u preporučenoj dozi  onoliko dugo, koliko želite da odložite krvarenje.
Važno je znati da ovakvi preparati nemaju kontraceptivni efekat, te je potrebno koristiti dodatnu zaštitu ukoliko ne planirate trudnoću.

Zbog postojanja mogućnosti kontraindikacija za primenu nekog od pomenutih preparta, obavezno se konsultujte sa svojim ginekologom o izboru i načinu primene pojedinih lekova. Samo tako ćete bezbedno i sigurno „one dane“ preskočiti na letnjem odmoru.

 

Pripremila:
Dr Sanja Burzan,
specijalista ginekolog