KLIMAKTERIJUM I MENOPAUZA

Menopauza označava poslednje menstrualno krvarenje u životu žene.Period od nekoliko godina pre i posle menopauze, praćen je burnim dešavanjima i promenama u organizmu žene i naziva se klimakterijum ( na grčkom: promena). To je period života žene u kome se postepeno gasi  funkcija jajnika. Menopauza najčešće nastaje oko 50. godine života.

Klimakterijum je praćen brojnim simptomima i tegobama ,koje su posledica nedostatka hormona koje su do tada proizvodili jajnici. Prve promene u nivou hormona mogu se zapaziti čak 10 godina pre poslednje menstruacije, pa samim tim i simptomi klimakterijuma mogu započeti tada. Neravnoteža i nedostatak pojedinih hormona razlog su za poremećaje u menstrualom ciklusu (neuredna, produžena, obilna, bolna kravrenja itd.). Ovo su tegobe koje zahtevaju ginekološki pregled i ispitivanje ,a vrlo često i uvođenje trapije.

Uz sve to dolazi do promena u raspodeli masnog tkiva prema tzv muškoj (androidnoj) gojaznosti.Masno tkivo se nagomilava u predelu trbuha, što povećava rizik za bolesti srca i krvnih sudova.Smanjenje gustine kostiju (osteoporoza) još jedna je od posledica menopauze.Sve su ovo ozbiljne bolesti koje zahtevaju deteljne preglede, ispitivanja  i lečenje.

Tegobe poput talasa vrućine (valunga) i noćnog znojenja, najčešće su, i njih oseća  60% žena u ovom peridu života.Većina žena žali se na umor,depresiju, slabljenje koncentracije i pamćenja, pad libida. Pojava ovih simptoma je uzrokovana nepovoljnim uticajem hormonske neravnoteže na nervni sistem.Ovi neprijatni simptomi često remete svakodnevno funkcionisanje na poslu, u kući,  porodici. Ublažavanje ovih simptoma vrlo je značajno da bi se ženi omogućilo  normano funkcionisanje i vratilo samopouzdanje.

Postoje dve terapijske mogućnosti. Jedno je uvođenje prave hormonske terapije (tzv hormonska substituciona terapija).Ovo je terapija koja ima brojna ograničenja, pacijentkinje koje je uzimaju moraju biti pod kontrolom svog ginekologa i ima svoje mesto u posebnim stanjima (napr. kod prevremene menopauze, koja nastaje pre 40. godine života).Ovakva terapija sme se uzimati isključivo po preporuci  lekara i  uz redovne kontrole i praćenje stanja žene koja koristi terapiju.

 

Druga terapijska mogućnost je uzimanje nehormonskih  preparata , najčešće biljnog porekla, koji mogu svojim delovanjem da ublaže simptome klimakterijuma.Najranije su se u upotrebi našli fitoestrogeni poreklom iz soje.U novije vreme oni se izbegavaju zbog pojave genetski modifikovane  soje.Ekstrakt biljke Cimicifuga racemosa koga sadrži preparat Remifemin jedan je od najefikasnijih u smanjenju neprijatnih psihičkih i emocionalnih simptoma udrženih sa menopauzom.Ovaj biljni preperat najbolje deluje na tegobe poput valunga , noćnog znojenja i promana raspoloženja.Efekti terapije mogu se osetiti već nakon dve nedelje primene, a može se koristiti tokom više meseci.Uz ovu terapiju žene imajau značajno bolji kvalitet života i lagodno prolaze kroz ovaj buran period života.

Pripremila:
Dr Sanja Burzan,
specijalista ginekolog