Istine i zablude o hormonskoj kontracepciji

Hormonska kontracepcija je način sprečavanja začeća (tj. neželjene trudnoće) primenom preparata koji  su slični našim polnim hormonima. Ovi hormonski preparati se najčešće primenjuju u obliku tableta („antibebi“ pilule), ali su mogući i drugi oblici primene: kao potkožni implantati, vaginalni prsten, unutarmaterični uložak (spirala sa dodatkom hormona), flasteri.

Hormonska kontrcepcija može da sadrži jedan hormon ili kombinaciju dva hormona. Kod nas se najčešće primenjuju hormonske kontraceptivne tablete koje sadrže kombinaciju dva hormona (estrogen i gestagen).U pakovanju se nalazi 21 ili više tableta i uzimaju se svakodnevno. Tablete mogu da sadrže jednaku količinu hormona (obično su sve iste boje) ili mogu sadržati različite kombinacije hormona (razlikuju se po boji tableta u pakovanju).

Pored sprečavanja trudnoće, hormonska kontracepcija ima  brojna druga dejstva na organizam devojke koja ih koristi. Zbog toga se često koriste u lečenju nekih bolesti  i stanja ginekološkog, ali  neginekološkog porekla. Nezamenjive su u terapiji neurednih menstrualnih krvarenja, bolnih menstruacija, funkcionalnih cista jajnika, ali i lečenju akni, maljavosti.

Primena hormonske kontacepcije naročito je popularna među mladim ženama. Međutim, procenat devojaka u našoj zemlji koje uzimaju hormonsku kontracepciju još uvek je jako mali u poređenju sa većinom  evropskih zemalja.Najčešći razlog zbog koga se ne primenjuje ova metoda kontracepcije je strah. Evo nekoliko najvećih strahova i zabluda zbog kojih devojke odbijaju da koriste hormonsku kontracepciju:

„Hormonska kontracepcija izaziva rak“- Jedan od najčešćih i verovatno najveći strah. Hormonska kontracepcija osmišljena je i primenjuje se od sredine prošlog veka. U toku  ovog perioda  od šezdeset godina, na stotine istraživanja posvećeno je praćenju žena koje uzimaju hormonsku kontracepciju. Nijedno od njih nije pokazalo da korisnice hormonske kontracepcije češće obolevaju od raka, niti da je sama kontracepcija izazvala rak. Dokazano je da hormonska kontracepcija ima čak zaštitno delovanje na organizam žene u odnosu na nake maligne bolesti, pa se preporučuje mladim ženama koje u porodici imaju bliskih srodnika koje su obolele od raka jajnika.

„Kad prestanem sa uzimanjem tableta neću moći da zatrudnim“. -Hormonska kontracepcija deluje na sprečavanje začeća samo dok je koristite. Kad prestanete sa primenom mogućnost začeća se ponovo uspostavlja (tj. možete da zatrudnite) već u sledećem menstrualnom ciklusu.

Trajna hormonska kontracepcija još uvek nije osmišljena. Trajni efekat imaju, za sada, samo operativne metode sterilizacije (podvezivanje jajovoda kod žena ili semevoda kod muškaraca).

„Uzimanje kontracepcije poremetiće mi menstrualni ciklus“.- Korisnice hormonske kontracepcije imaju vrlo precizno regulisan menstrualni ciklus i uvek tačno na vreme dobijaju menstrualno krvarenje (obično kad završe pakovanje kontraceptivnih tableta). Hormonska kontracepcija se koristi u
terapijske svrhe da bi regulisali ciklus devojkama koje imaju neuredna menstrualna krvarenja.

 

„Ugojiću se i porašće mi dlačice ako koristim antibebi pilule“ – Starije generacije kontraceptivnih tableta sadržale su velike doze hormona i zaista su kod nekih devojaka dovodile do porasta težine i pojave dlačica na napoželjnim mestima (nausnice, lice).

Današnje, najnovije generacije tableta imaju nekoliko stotina puta manje doze hormona, a nove hormonske formulacije imaju čak povoljno delovanje na kožu lica, akne, malje i ne dovode do porasta telesne težine.

Hormonska kontracepcija je najsigurnija metoda kontracepcije. Pre nego što se odlučite da je koristite obavezno se posavetujte sa svojim ginekologom.

Vaš ginekolog odabraće onu vrstu tableta koja je najbolja za vas!

 

Pripremila:
Dr Sanja Burzan,
specijalista ginekolog