Intimna higijena

Savremene devojke posvećuju sve više pažnje negovanju lica  tela. Časopisi su puni reklama i saveta kako da se našminkate i čime posle tu šminku da skinete sa lica, koje kreme i  losione za negu  lica i tela je najbolje koristiti u zavisnosti od tipa kože i slično.

Intimna higijena retko je tema ovakvih savetodavih tekstova. Neretko informacije
koje se plasiraju  u njima netačne su i zbunjujuće. Tržište je preplavljeno proizvodima koji su
namenjeni intimnoj regiji kako za svakodnevnu negu i pranje, tako i  za vreme  trajanja  „onih dana“.

Pacijenjtkinje u mojoj ordinaciji često postavljaju pitanje koji preparat za pranje intimne regije
smeju da koriste, koju vrstu uložaka, da li smeju da koriste tampone i sl.

Na žalost  mnogo je onih devojaka koje su doživele neprijatno iskustvo alergijskie reakcije na neki od ovih proizvoda. Intimna higijena podrazumeva pre svega redovno pranje kože spoljašnjih genitalija.

Za tu svrhu najbolje je koristiti čistu vodu (kako su to radile naše bake).  Obični sapuni i gelovi za tuširanje nisu preporučljivi, jer imaju visok tj. bazni PH.

Najbolji su preparati koji nemaju boje, ni mirisa. Preporučuje se redovno svakodnevno pranje
jednom dnevno), a sve učestalija primena vlažnih maramica ne sme  zameniti redovno pranje kože intimne regije, ali može poslužiti u posebnim situacijama npr. na putovanju.

Donji veš bi trebalo da bude od pamuka i treba ga svakodnevno menjati. Sve je  šira upotreba tzv. dnevnih uložaka. Dnevne uloške traba koristiti samo izuzetno, u što kraćem periodu i nikako ne zaboravite da i pored toga što ih koristite treba redovno menjati donji veš.

Modni trendovi nisu zaobišli ni intimne delove  tela. Sve je učestalije uklanjanje dlačica sa ove regije. To u medicinkom smislu nema baš mnogo opravdanja, jer dlačice kao i na drugim
delovima tela imaju zaštitnu ulogu.

Ukoliko ste ipak rob mode, vodite računa o time da je koža ovog područja vrlo osetljiva, sklona upalama , jer su bakterije njeni redovni stanovnici. Bez obzira na metodu uklanjanja, vodite računa o higijeni. Budite spremni na mogućnost pojave neprijatnih upalnih posledica na koži, urastanje dlačica i sl. Devojkama sa posebno osetljivom kožom, kod kojih se pojave ovakve komplikacije, ostaje da pokušaju sa promenom metode uklanjanja ili da odustanu od depilacije.

Pripremila:
Dr Sanja Burzan,
specijalista ginekolog