Imate li problema sa glavoboljom?

Skoro da je sigurno da ste bar jednom u životu izjavili da vas boli glava. Prema statističkim podacima svaki peti čovek pati od glavobolje, a od tog broja  oko 30% bolesnika se obrati lekaru za pomoć.

Glavobolja se najčešće opisuje kao bol u predelu glave, lica ili gornjeg dela vrata.

Bol u glavi može biti povremen ili trajan, da zahvata celu glavu ili je lokalizovan u jednom delu glave.

Bez obzira na to što mogu da budu izuzetno jake i neprijatne, glavobolje su, najčešće bezopasne i nisu posledica nekih ozbiljnih oboljenja. Međutim u oko 10% slučajeva javljaju se tzv. sekundarne glavobolje, koje su uzrokovane drugim bolestima, ponekad ozbiljnim, ali koje su po pravilu praćene i nekim  drugim simptomima.

Šta prouzrokuje glavobolju?

Danas je registrovano preko 200 vrsta glavobolja koje imaju različite simptome i leče se na različiti način, a najčešće se javljaju takozvane tenzione glavobolje.

Kao najčešći uzroci tenzionih glavobolja, koje se u većem procentu javljaju kod žena, jesu stres,
hormonalne promene u toku menstrualnih ciklusa, loše životna navike kao što su: neredovni obroci, nedovoljno sna, fizička neaktivnost, uzimanje većih količina kafe i alokohola itd.

Šta možete učiniti protiv glavobolje?

Svakako, promene u životnim navikama mogu puno da pomognu i znatno smanje pojavu tenzionih glavobolja.  Iz ovih razloga pokušajte da smanjite stres, koristite slobodno vreme da se opustite. Redovno i pravilno se hranite, obezbedite sebi 7 do 8 sati sna i budite fizički aktivni, to je ono što možete uraditi za sebe.

Kod jačih glavobolja, ako je potrebno, povremeno možete uzeti i neki od lekova protiv bolova koji se mogu nabaviti u apotekama bez lekarskog recepta.

Sa lekovima treba biti oprezan, ukoliko je potrebno da ih uzimate često, savet je da se javite lekaru kako bi ste dobili adekvatnu terapiju.

Kada se javiti lekaru?

Svakako, ukoliko patite od glavobolje potrebno je da se u nekom trenutku javite lekaru radi postavljanja precizne dijagnoze i dobijanja adekvatne terapije.

Međutim, u sledećim prilikama je neophodno da posetite Vašeg lekara:

Ako se nalazite u situaciji da lekovi koje ste do sada uzimali ne daju rezultate ili  ako se glavobolja pojačava u toku 24 sata, odnosno  ako traje duže od 72 sata.

Ukoliko Vam se javi jaka glavobolja iznenada iz “punog zdravlja”, ili ako se glavobolja javi prvi put naročito kod starijih ljudi preko 50 godina ili dece.

Ako imate glavobolju koja se komplikuje pojavom drugih simptoma poput, nesvestice,
konfuzije, otežanog hoda, govora povraćanja, proliva, ili glavobolja udružena sa povišenom telesnom temperaturom, zategnutim vratom i pojavom osipa po koži. Svaka glavobolja nakon traume glave treba da bude alarm za hitno javljanje lekaru.

Pripremio:
Dr Zoran Nikolić