BOL, OTOCI I UMORNE NOGE – problem koji je potrebno zaustaviti na vreme

Leto je godišnje doba kome se većina nas raduje. Međutim, visoke temperature tokom leta mogu uzrokovati i različite probleme. U njih spadaju i bolovi, otoci i umorne noge. Ove tegobe nastaju usled slabosti venskog krvotoka.

Venska krv teče od periferije ka srcu. Tok venske krvi opire se sili gravitacije. Strukture u venskim krvnim sudovima koje sprečavaju vraćanje venske krvi unazad nazivaju se venski zalisci. Dugotrajno stajanje ili sedenje i gojaznost su među glavnim faktorima koji dovode do slabosti venskih zalistaka: tada se gubi kapacitet za otpor vraćanju venske krvi. Venski zalisci se oštećuju i, kao i svaki put kada u organizmu dođe do oštećenja tkiva, otpočinje zapaljenski proces. Zapaljenje na nivou vena je okidač za pojavu venske bolesti. Prvi simptomi venske bolesti su: bolovi, otoci i umorne noge. Zapaljenje se pogoršava sa visokom spoljnom temperaturom i zato su ovi problemi češći leti.

Nekoliko praktičnih saveta za zdravlje vaših nogu i sprečavanje pojave venske bolesti: krećite se što više, bavite se sportom (biciklizam, plivanje), izbegavajte izvore toplote (sunčanje, sauna), borite se protiv povećane telesne težine, izbegavajte tesnu odeću i obuću sa previsokim ili preniskim potpeticama.

Međutim, ukoliko se bolovi, otoci i umorne noge često javljaju promena načina života nije dovoljna: neophodno je uključiti lek koji će sprečiti komplikacije venske bolesti. Naime, venska bolest je progresivna bolest: ukoliko se zapaljenje koje je uzrokuje ne zaustavi, oštećenje venskih krvnih sudova se ubrzano pogoršava. Nakon određenog vremena mreža proširenih vena postaje vidljiva, javljaju se sve veći otoci. U kasnijim fazama dolazi do promene boje kože, vene se dramatično uvećavaju. Krajnje komplikacije venske bolesti su venski ulkusi – otvorene rane na nogama, kao i duboka venska tromboza. Ova stanja uglavnom zahtevaju bolničko lečenje, a mogu biti i životno ugrožavajuća.

Zbog ozbiljnosti komplikacija venske bolesti, neophodno je uključiti odgovarajući lek čim zapazite da se bolovi, otoci i umorne noge često javljaju. Važno je da lek bude u obliku tableta. Kreme i gelovi ne mogu da dovedu do boljitka jer ostaju na površini kože. Zapaljenje na nivou vena, koje uzrokuje vensku bolest, odvija se duboko ispod kožne barijere koju kreme i gelovi ne mogu da prođu. Stoga je potrebno otpočeti terapiju lekom u obliku tableta. Izaberite lek koji je zvanično preporučen od strane specijalista koji se bave venskom bolešću. Jedino upotreba takvog leka osigurava brzo uklanjanje tegoba venske bolesti, ali i nešto još važnije: sprečavanje izuzetno opasnih komplikacija.

Pripremio:
Goran Vidaković,
dipl. Farmaceut