ATOPIJSKI DERMATITIS

Atopijski dermatitis je hronična (dugotrajna) bolest koja zahvata kožu. Reč “dermatitis” označava upalu kože, a “atopijski” se odnosi na grupu bolesti koje su nasledne i često se pojavljuju uz druge bolesti.

Atopijski dermatitis zahvata 1-2% ukupne populacije, najčešće pogađa decu i mlade ljude, ali se može nastaviti i u starijem uzrastu. Kod većine slučajeva, postoje periodi pogoršanja bolesti, posle kojih slede periodi kada se koža popravlja ili potpuno čisti, odnosno remisija. Kod dece, u ranom uzrastu, se najčešće radi o alergiji na hranu koju ona uglavnom “prerastu” iako im koža često ostane osetljiva i suva. Alergija može biti i na neke deterdžente koji koristite za pranje odeće ili omekšivače.

Pogoršanje simptoma može se pojaviti usled izlaganja nadražujućim sredstvima (deterdženti, omekšivači i sapuni), izlaganjem vodi, temperaturnim promenama i stresu.

Koža obolela od atopijskog dermatitisa gubi vlagu iz epidermalnog sloja, postaje jako suva, a odbrambena sposobnost joj je smanjena. Pored toga je jako podložna infekcijama, kao što su stafilokokne i streptokokne kožne infekcije i bradavice (herpes simplex) i molluscum contagiosum (poremećaji kože uzrokovani virusima).

Najčešći simptomi su suva koža koja svrbi, kraste iza ušiju i osip na obrazima, rukama i nogama. Važan faktor je koža koja svrbi (pruritus) jer češanje i trljanje pogoršavaju upalu kože.

Konsultujte se sa dermatologom oko dijagnoze atopijskog dermatitisa jer se nekad teško razlikuje od drugih oboljenja kože.

Treba izbegavati, bila šta što može iritirati kožu, bilo koje alergene u hrani i nadražujuća sredstva koja isušuju kožu – sapuni i deterdženti, kao i vunu i sintetiku. Promene temperature i stres mogu uzrokovati znojenje što takođe pogoršava stanje.

Lokalno lečenje rana može uključiti umirujuće losione, blage sapune ili mokre obloge. Blagi losioni protiv svraba ili topikalni steroidi (kortikosteroidi) mogu umiriti manje akutna područja ili osušiti ljuspaste rane.

Zašita i prevencija podrazumeva: sprečavanje grebanja i trljanja, zaštita kože od preterane vlage i nadražujućih sredstava, zaštita od hladnoće, isušivanja, znojenja i stresa.